fbpx

PM Blog

SBR implementatie tijd is nu

op .

Delen:

OPTIMALE IMPLEMENTATIE VAN SBR KOST TIJD

Aad Bergman, één van de schrijvers van het boek "Met SBR rapporteert u glashelder" vertelt in de onderstaande blog over de succesvolle implementatie van SBR. 

Het ultieme doel is, het op zo eenvoudig mogelijke wijze, opstellen van een jaarrekening in SBR formaat en deze via Digipoort aanleveren bij de overheid en andere uitvragende partijen.

 

De toegevoegde waarde van SBR komt het best tot zijn uiting indien bij de inrichting van het grootboek en bij het vastleggen van journaalposten rekening wordt gehouden met de wijze waarop in SBR moet worden gerapporteerd. Medewerkers moeten worden geïnstrueerd over de juiste werkwijze. De introductie van SBR heeft dus in de meeste gevallen ook organisatorische consequenties.

Belangrijk in dit geval is dat er “zuiver” wordt geboekt, met andere woorden dat journaalposten aansluiten bij de wijze waarop later in het proces moet worden gerapporteerd. Het grootboek moet hiervoor zo ingericht zijn, dat op het juiste detailniveau de gegevens vastgelegd worden. Hiervoor zal elke organisatie, intern de medewerkers moeten opleiden en begeleiden. 

In dit proces kunnen enkele uitdagingen zich voordoen, zoals het maken van een direct kasstroom overzicht en de functionele indeling van de winst- en verliesrekening. Vaak is het grootboek niet volledig ingericht op deze vormen van rapporteren. Voor deze uitdagingen zullen er enkele aanpassingen gemaakt moeten worden en dit gehele proces is misschien nog wel van groter belang dan het voldoen aan de SBR standaard.

Deze procedurele aanpassingen verschillen per situaties en dit beseft nog niet een ieder. De tijd om praktische SBR kennis op te doen en te begrijpen welke impact SBR heeft op uw rapportage proces zonder keiharde druk is nu. Door het nemen van de juiste stappen, in deze tijd voorafgaand aan de officiële verplichting, kan een ieder die het toe moet passen, zich rustig inlezen, begeleid worden in de materie en ook oefenen in handelingen.

De beste SBR oplossing voor wooncorporaties en andere ondernemingen biedt Pro Management Software. Naast het creëren van de geschikte software levert Pro Management ook praktische ondersteuning bij de implementatie van SBR en de aanpassing van administratieve procedures.

Veel bedrijven kunnen vooral profiteren van de vragen die aan bod komen tijdens een training, deze vragen zijn onder andere: Wat is SBR precies? Wat is de impact voor jou bedrijf? Wat is een taxonomie? Wat moet je doen in het proces? Hoe ziet een project aanpak eruit? Hoeveel tijd zal je hieraan besteden? Wat zal dit kosten?

{jcomments on}

 

Nieuwsbrief PM

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer