fbpx

Cijfers voorgaand jaar niet beschikbaar maar wel nodig voor vergelijkend jaar in PM-Report jaarrekening?

Delen:

It’s easy met Balance Base!
U herkent (waarschijnlijk) de situatie dat u voor een nieuwe klant de beschikking heeft over de administratie van het verslagjaar en het vergelijkend jaar en/of beginbalans overneemt uit de jaarrekening van de voormalige accountant of het voormalig administratiekantoor.

 Uitleg handmatige invoer voorgaand jaar

Onderstaande uitleg dient ter ondersteuning van het werken met PM-Record Balance Base en dan met name het (handmatig) vastleggen van het vergelijkend jaar en/of beginbalans voor de jaarrekening met PM-Report (en/of SBR-Kredietrapportage!).

U herkent (waarschijnlijk) de situatie dat u voor een nieuwe klant de beschikking heeft over de administratie van het verslagjaar en het vergelijkend jaar en/of beginbalans overneemt uit de jaarrekening van de voormalige accountant of het voormalig administratiekantoor.
Er is dan veelal sprake van handmatige invoer en er zijn dan 2 oplossingen met PM-software:

 1. handmatige invoer in het blad subcodering van PM-Report
 2. handmatige invoer in Balance Base via functieblad Voer saldibalans in

Onze aanbeveling is het gebruik van handmatige invoer in Balance Base!
De financiële gegevens die opgeslagen zijn in Balance Base worden namelijk niet alleen gebruikt in PM-Report maar ook in de SBR-Kredietrapportages (“verplicht” vanaf 1-1-2017!) en bij inzet van een digitaal samensteldossier middels PM-Record Audit Plan met zogenaamde leadsheets (jaarrekeningrubrieken) waarin ook het vergelijkend/voorgaand jaar en/of beginbalans getoond wordt.

Onderstaand treft u een (stapsgewijze) uitleg hoe u een voorgaand jaar en/of beginbalans(handmatig) invoert in Balance Base.

 1. Importeer het verslagjaar vanuit uw administratief pakket via “Importeer saldibalans”
  image1

  Met de import van de saldibalans is er tevens een (uw!) rekeningschema beschikbaar gekomen in Balance Base voor uw (nieuwe) klant dat gebruikt (en nodig is!) kan worden voor de handmatige invoer van het vergelijkend jaar en/of beginbalans(of jaren).

 2. Na stap 1 (“Importeer saldibalans”) wijzigt u de periodiek (Jaar, periode) in Balance Base naar de duiding van het voorgaand jaar en/of beginbalans en kiest u voor “Voer saldibalans in” ( )
  image2

 3. In het scherm Handmatige invoer (onder titel “Invoer gerealiseerde cijfers”) van Balance Base voert u vervolgens de cijfers van het voorgaande jaar in:
  image3

  Het scherm staat ingesteld op “Toon alleen aan brugstaat gekoppelde rekeningen” u heeft daarbij de keuze om te switchen naar “Toon alle rekeningen” ingeval van een aanwezig gegeven in het voorgaande jaar dat in het verslagjaar niet voorkomt.

  Vergeet daarbij niet deze rekening te rubriceren (koppelen aan subcode Brugschema) in de Brugstaat van Balance Base!

  Na afronding van (stap) 3 kunt u het gebruikelijke proces doorlopen voor het op-/samenstellen van de jaarrekening/rapportage met PM-Report

Het scherm Handmatige invoer bevat een consistentiecontrole en daardoor dient het Saldo altijd 0,00 te zijn voordat u de handmatige invoer kunt opslaan!

Disclaimer
Er is veel aandacht besteed aan de in deze uitleg opgenomen beschrijvingen, aanwijzingen, tips en screenshots. Pro Management Software N.V. kan echter niet aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, in welke vorm dan ook, die zou kunnen voortvloeien uit het toepassen in de software van betreffende uitleg en aanwijzingen.

Nieuwsbrief PM

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer